Skip navigation.

thuisbioscoop, thuiskantoor, home, entertainment, kantoor, woning, thuis, ontwerp, audio, video, design, architect, interieur, life-style, domotica, ontwerp, ontspannen, eadhome
home > entertainment > oplossingen > DVD+RW vs DVD-RW

DVD+RW vs DVD-RW

Verschillende DVD-formaten zorgen voor dillema.
Op de huidige markt zijn er vier verschillende soorten DVD's te onderscheiden. Eigenlijk vijf, als de voorbespeelde DVD-rom's mee worden gerekend. Voor de consument is het niet duidelijk wat nou precies de verschillen zijn tussen de verschillende soorten en welke de beste keus is.


DVD is de afkorting voor 'Digital Versatile Disk' en dat is de opvolger van de CD. De huidige markt kent de volgende DVD-formaten: DVD-R, DVD-RW, DVD+R en natuurlijk de voorbespeelde DVD-rom. Oorspronkelijk werd alle media ontwikkeld om enkel gegevens af te spelen. Tijdens de ontwikkeling van de DVD kwamen twee bedrijven met twee verschillende voorstellen voor DVD-media. Hierdoor onstonden er twee kampen die elk een voor een eigen DVD-formaat kozen. Voor de consument is dit te herkenen aan het minteken (-) en het plusteken (+) in respectievelijk DVD-R/RW en DVD+R/RW. Aan de buitenkant is er geen zichtbaar verschil te zien tussen beide formaten, beide DVD-formaten hebben een diameter van 12 centimeter, net als de huidige CD.

DVD-R en DVD+R zijn de opvolger van de CD-R en gebruiken in essentie dezelfde lees- en schrijfmethode. Het belangrijkste verschil hierbij is dat de DVD-drive gebruikt maakt van een ander lasertype. Hierdoor komt de informatie dichter op elkaar te staan en is er een opslagcapaciteit van 4,7 gigabyte mogelijk. In de toekomst zal deze capaciteit verdubbelen en verviervoudigen door dubbelzijdig gebruik van de DVD en het toepassen van dubbele opnameniveau's per zijde.

Het schrijfproces tussen de beide DVD-formaten is verschillend. Hierdoor is er een hogere schrijfsnelheid mogelijk met een DVD+R/W en biedt deze een grotere compatibiliteit met andere DVD-spelers. Met een DVD-R(RW)-schrijver kan er zowel data als DVD-video op worden geslagen. Het enige probleem is dat het DVD-R-formaat oorspronkelijk niet ontwikkeld is voor DVD-video. Deze mogelijkheid werd er pas achteraf aan toegevoegd. Hierdoor is het mogelijk dat, met name oudere, DVD-spelers de DVD niet herkennen en dus ook niet af willen spelen.

DVD-R(RW) wordt ondersteund door fabrikanten als Panasonic, Toshiba, Apple, Hitachi, NEC, Pioneer, Samsung en Sharp. Onder meer Philips, Sony, HP en Dell hebben gekozen voor het DVD+R(RW)-formaat. Maar ondertussen zijn er ookal verschillende fabrikanten die DVD-branders hebben ontwikkeld die beide DVD-formaten ondersteunen.

Momenteel is DVD-R compatibel met 90% van de huidige DVD-spelers en met de meeste DVD-romspelers. DVD+R is compatibel met 85% van alle huidige DVD-spelers. Voor zowel DVD-RW als DVD+RW geldt dat deze voor ongeveer 73% compatibel zijn met alle DVD-speler en DVD-romspelers.

Het lijkt erop dat het DVD+ het formaat gaat worden dat in de toekomst zal worden gebruikt. Aangezien Microsoft ook het DVD+ formaat ondersteund en er meer DVD+ media beschikbaar is voor de consument zal de consument eerder kiezen voor het DVD+ formaat dan het DVD- formaat. Maar de toekomst zal het uit moeten wijzen wat uiteindelijk het beste DVD-formaat is.

EasyWrite
Als een DVD speler EasyWrite ondersteunt, kan de DVD gebruikt worden als een soort hardeschijf. Aparte brandprogramma’s zijn dan niet meer nodig.

Snelheid
De snelheid van het wegschrijven van data op een DVD wordt weergegeven in speed. Een DVD-brander met een schrijfsnelheid van 1 speed (ook geschreven als 1 x) schrijft 1,13 MB per seconde weg. Dit is ongeveer even snel als een 9 speed ( 9 x) CD-brander. Maar omdat de capaciteit van een DVD een stuk groter is dan de capaciteit van een CD, zal het volschrijven van een DVD toch een stuk langer duren.

Wacht met wisbare dvd
De markt van wisbare of herschrijfbare dvd’s is een puinhoop zoals zelden is vertoond. Koop geen dvd-rewriter voor de rook is opgetrokken.

In het rijtje cd (rom en audio), cd-r, cd-rw, dvd-rom kon elk apparaat de schijfjes lezen van alle voorafgaande. Bovendien kon een rewriter ook cd-r’s volschrijven. Die eenvoud is voorlopig verdampt. Drives voor dvd-r (spreek uit dvd min r) en dvd-rw kunnen vaak niet eens cd’s, cd-r en cd-rw’s lezen, evenmin als dvd+rw of dvd-ram. Ze lezen alleen met zekerheid hun eigen schijfjes (een dvd-rw vereist andere blanco dvd’s dan een +rw!) en voorbespeelde dvd’s. Een dvd+rw is veelzijdiger: deze leest ook dvd’s uit een dvd-r of dvd-rw, en ook cd-r, cd-rw en gewone cd’s.

Een dvd-ram is het beste leesapparaat: deze leest nagenoeg alles wat er te lezen valt, maar de schijfjes die hij zelf schrijft worden verder door geen enkel ander apparaat begrepen. Vooral geschikt voor eigen back-ups dus. Het tegenovergestelde is het geval voor de dvd-r en dvd-rw: ze zijn eenkennig bij het lezen, maar bijna alle andere apparaten kunnen hun schijven ontcijferen. Goed als je een dvd met data onderweg wilt meenemen. Dat zijn belangrijke feiten bij het nemen van een aankoopbeslissing.

Dvd maken
Wie dvd’s wil maken voor een huiskamer-dvd-speler begeeft zich in een loterij. De dvd-ram is daarvoor ongeschikt, maar de dvd’s uit alle huidige schrijvers zijn ‘meestal’ geschikt. Of dat goed genoeg is, is de vraag. Als je een zelfgemaakte dvd meeneemt naar iemand anders, wil je niet voor verrassingen komen te staan.

Er zijn verschillende oorzaken voor deze incompatibiliteiten. Het materiaal van de schijfjes is er een. Voorbespeelde exemplaren hebben putjes die zijn geperst in aan laag aluminium. Recordables hebben de gegevens in schroeiplekjes op een chemische kleurstof. Bij wisbare discs zijn de data te vinden in plekjes met een afwijkende kristalvorm. De laatste techniek geeft de geringste verschillen in reflectie van de lezende laserstraal, en stelt dus de hoogste eisen aan de apparatuur. Soms gaat daardoor een dvd-speler op zoek naar een tweede laag data, die er bij voorbespeelde dvd’s soms is, maar bij recordables niet.

Verschil
Het verschil tussen dvd-ram, dvd-rw en dvd+rw zit in de behandeling van blokken data op de schijf en de daarbij horende adressen. Dvd-ram heeft een indeling die te vergelijken is met een harde schijf: er wordt van tevoren bij het ‘formatteren’ positie-informatie op geschreven, te vergelijken met ruitjespapier. Dvd-rw en dvd+rw hebben een ‘wobble’, een soort golf in het schrijfspoor die tijdsinformatie bevat, hetgeen een meer cd-achtige techniek is. Het verschil tussen +rw en -rw is een meer subtiele kwestie die te maken heeft met de manier waarop de data in geadresseerde blokken is verdeeld, en de toepassing van compressie. Om het kort samen te vatten: dvd+rw is sneller bij schrijfbewerkingen, dvd-rw biedt op dit ogenblik de grootste kans op leesbaarheid van dvd-video’s. Dvd-ram blijft een buitenbeentje, al was het maar omdat er een ‘cartridge’ om de disc heen moet voor hij in het apparaat kan.

Dvd+rw wordt niet gesteund door het dvd-forum – een lichaam dat geacht wordt de standaarden te bewaken – maar heeft de wind mee. Dvd+rw wordt door Microsoft in Windows opgenomen; dat zet zoden aan de dijk. Wie wil voorkomen dat hij nu dvd’s brandt die hij later zelf niet meer kan lezen, moet wachten tot er één standaard overblijft, of tot er apparaten zijn die alle standaarden aankunnen.

Nieuwe techniek
Er ligt alweer een techniek op de tekentafel voor de opvolger: een schijf van 27 GB op één kant, bijna zes keer zoveel als van de huidige dvd. Een cruciale technologie is die van de blauwe laser voor lees- en schrijfgereedschap. Een consortium van negen bedrijven probeert ditmaal vanaf het begin een standaard overeen te komen. Garanties dat dat gaat lukken, zijn er niet.

Bron: Stimpy-online.com en Herbert Blankesteijn

Een volledige Dolby handleiding DVD opnemen voors en tegens
Wat is 5.1, 6.1, 7.1...? Welke speakers voor Surround?
Wat is Dolby Digital Surround EX Opstellen van luidsprekers in Surround
Dolby Digital versus DTS Plasma vs. LCD
THX? DVD-audio vs. SACD, wat is nu het verschil en welke techniek gaat overleven?
DVD+RW vs DVD-RW  

Denon, Kef, Pioneer voorbeeld

Voorbeeld installaties en sets